Art. 22, alin. (3) Detinatorii/Producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si operatorii economici care efectueaza operatii de colectare si transport de deseuri au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane.
Art. 40, alin. (3) Autoritatile publice si operatorii economici au obligatia furnizarii datelor necesare elaborarii planurilor, potrivit prevederilor legale.
Art. 49, alin. (1) Producatorii de deseuri nepericuloase, unitatile si intreprinderile prevazute la Art. 32, producatorii de deseuri periculoase, operatorii economici care sunt autorizati pentru colectarea si transportul deseurilor periculoase sau care actioneaza in calitate de comercianti de deseuri ori brokeri, sunt obligati sa asigure evidenta cronologica a gestiunii deseurilor pentru fiecare tip de deseu, precum si a cantitatii, naturii si originii deseurilor si, dupa caz, a destinatiei, a frecventei colectarii, a mijlocului de transport si a metodei de tratare, respectiv operatiunii de valorificare sau eliminare a deseurilor, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei 2014/955/UE, si sa o puna la dispozitia autoritatilor competente de control, la cererea acestora.
Art. 49, alin. (2) Producatorii si detinatorii de deseuri periculoase sunt obligati sa detina buletinele de analiza care caracterizeaza deseurile periculoase si sa le transmita, la cerere, autoritatilor competente pentru protectia mediului.
Art. 49, alin. (4) Persoanele juridice/Persoanele fizice autorizate, precum si producatorii de deseuri periculoase, operatorii economici care sunt autorizati pentru colectarea si transportul deseurilor periculoase sau care actioneaza in calitate de comercianti ori brokeri sunt obligati sa tina o evidenta cronologica a cantitatii, naturii, originii si, dupa caz, a destinatiei, a frecventei, a mijlocului de transport, a metodei de tratare, precum si a operatiunilor prevazute in anexele Nr. 2 si 3 si sa o puna la dispozitia autoritatilor competente, la cererea acestora.
Art. 49, alin. (5) Operatorii economici prevazuti la alin. (1) din Art. 49 sunt obligati sa pastreze evidenta gestiunii deseurilor cel putin 3 ani, cu exceptia operatorilor economici care desfasoara activitati de transport, care trebuie sa pastreze evidenta timp de cel putin 12 luni.
Amenda de la 20.000 - 40.000 lei
Art. 8, alin. (1) Producatorii si detinatorii de deseuri persoane juridice sunt obligati sa incadreze fiecare tip de deseu generat din propria activitate in lista deseurilor prevazuta la Art. 7, alin. (1).
Art. 8, alin. (2) In cazul unui tip de deseu care se incadreaza potrivit listei deseurilor prevazute la Art. 7, alin. (1) sub doua coduri diferite in functie de posibila prezenta a unor caracteristici periculoase - codurile marcate cu asterisc, incadrarea ca deseu nepericulos se realizeaza de catre producatorii si detinatorii de astfel de deseuri numai in baza unei analize a originii, testelor, buletinelor de analiza si a altor documente relevante.
Art. 8, alin. (4) Producatorii si detinatorii de deseuri persoane juridice sunt obligati sa efectueze si sa detina o caracterizare a deseurilor periculoase generate din propria activitate si a deseurilor care pot fi considerate periculoase din cauza originii sau compozitiei, in scopul determinarii posibilitatilor de amestecare, a metodelor de tratare si eliminare a acestora.
Art. 13 Producatorii de deseuri si detinatorii de deseuri au obligatia valorificarii acestora, cu respectarea prevederilor Art. 4, alin. (1) - (3) si Art. 20.
Art. 14 Pentru asigurarea unui grad inalt de valorificare, producatorii de deseuri si detinatorii de deseuri sunt obligati sa colecteze separat cel putin urmatoarele categorii de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla.
Art. 15, alin. (1), lit. a) si b) Unitatile si intreprinderile care valorifica deseurile au urmatoarele obligatii: a) sa detina spatii special amenajate pentru stocarea deseurilor in conditii care sa garanteze reducerea riscului pentru sanatatea umana si deteriorarii calitatii mediului; b) sa evite formarea de stocuri de deseuri care urmeaza sa fie valorificate, precum si de produse rezultate in urma valorificarii care ar putea genera fenomene de poluare a mediului sau care sa prezinte riscuri asupra sanatatii populatiei.
Art. 17, alin. (2) Producatorii de deseuri si autoritatile administratiei publice locale sunt obligati sa atinga, pana la 31 decembrie 2020, un nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare a deseurilor cel putin pentru deseurile de hartie, metal, plastic si sticla provenind din deseurile menajere sau, dupa caz, din alte surse, in masura in care aceste fluxuri de deseuri sunt similare deseurilor care provin din gospodarii, de minimum 50% din masa totala.
Art. 19, alin. (2), lit. a), c) si d) Operatorii economici autorizati din punctul de vedere al protectiei mediului pentru activitatea de eliminare a deseurilor au urmatoarele obligatii: a) sa asigure eliminarea in totalitate a deseurilor care le sunt incredintate; c) sa amplaseze si sa amenajeze instalatia de eliminare a deseurilor intr-un spatiu si in conditii stabilite de autoritatile teritoriale pentru protectia mediului competente; d) sa introduca in instalatia de eliminare numai deseurile mentionate in autorizatia emisa de autoritatile competente si sa respecte tehnologia de eliminare aprobata de acestea.
Art. 19, alin. (3) Abandonarea deseurilor este interzisa.
Art. 19, alin. (4) Eliminarea deseurilor in afara spatiilor autorizate in acest scop este interzisa.
Art. 22, alin. (1) Producatorul de deseuri sau, dupa caz, orice detinator de deseuri are obligatia de a efectua operatiunile de tratare in conformitate cu prevederile Art. 4, alin. (1) - (3) si Art. 20 sau de a transfera aceste operatiuni unui operator economic autorizat care desfasoara activitati de tratare a deseurilor sau unui operator public ori privat de colectare a deseurilor in conformitate cu prevederile Art. 4, alin (1) - (3) si Art. 20.
Art. 22, alin. (2) Operatorii economici care efectueaza operatii de colectare si transport de deseuri au obligatia sa livreze si sa transporte deseurile numai la instalatii autorizate pentru efectuarea operatiunilor de sortare, tratare, reciclare si depozitare, cu respectarea prevederilor Art. 20.
Art. 26, alin. (1) Producatorii si detinatorii de deseuri periculoase, precum si operatorii economici autorizati din punctul de vedere al protectiei mediului sa desfasoare activitati de colectare, transport, stocare si tratare a deseurilor periculoase sunt obligati sa colecteze, sa transporte si sa stocheze separat diferitele categorii de deseuri periculoase, in functie de proprietatile fizico-chimice, de compatibilitati si de natura substantelor de stingere care pot fi utilizate pentru fiecare categorie de deseuri in caz de incendiu, astfel incat sa se poata asigura un grad ridicat de protectie a mediului si a sanatatii populatiei potrivit prevederilor Art. 20, incluzand asigurarea trasabilitatii de la locul de generare la destinatia finala, potrivit prevederilor Art. 49.
Art. 27, alin. (1) Producatorii si detinatorii de deseuri periculoase, inclusiv comerciantii si brokerii care pot intra fizic in posesia deseurilor au obligatia sa nu amestece diferitele categorii de deseuri periculoase cu alte categorii de deseuri periculoase sau cu alte deseuri, substante ori materiale.
Art. 28, alin. (1) Producatorii si detinatorii de deseuri sunt obligati sa se asigure ca pe durata efectuarii operatiunilor de colectare, transport si stocare a deseurilor periculoase, acestea sunt ambalate si etichetate potrivit prevederilor Regulamentului (CE) Nr. 1272/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si a amestecurilor, de modificare si de abrogare a directivelor 67/548/CEE și 1999/45/CE, precum si de modificare a Regulamentului (CE) Nr. 1907/2006.
Art. 32, alin. (1) Toate unitatile sau intreprinderile care desfasoara activitati de tratare a deseurilor sunt obligate sa obtina o autorizatie/autorizatie integrata de mediu emisa de catre autoritatile competente pentru protectia mediului.
Art. 36, alin. (2) Operatorii economici prevazuti alin. (1) sunt obligati sa se inscrie in registrul tinut de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (operatorii economici care transporta deseuri nepericuloase in sistem profesional;comerciantii care nu intra fizic in posesia deseurilor sau brokerii;operatorii economici care fac obiectul derogarilor de la cerintele de autorizare potrivit prevederilor Art. 34).
Inchisoare de la 3 ani la 5 ani sau amenda
Art. 63 (1) Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 ani la 5 ani sau cu amenda urmatoarele fapte: a) Importul de aparate, instalatii, echipamente, utilaje, substante si produse folosite si uzate, din categoria deseurilor interzise la import; b) Neluarea sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare si eliminare a deseurilor periculoase; c) Comercializarea, abandonarea si/sau neasigurarea incarcaturii deseurilor pe durata si pe parcursul tranzitarii teritoriului Romaniei; d) Refuzul de returnare in tara de origine a deseurilor introduse in tara in alte scopuri decat cel al eliminarii si pentru care s-a dispus masura returnarii de catre autoritatea competenta; e) Introducerea in tara a deseurilor in scopul eliminarii si/sau neutilizarea acestora in scopul pentru care au fost introduse; f) Acceptarea de catre operatorii de depozite/incineratoare, in vederea eliminarii, a deseurilor introduse ilegal in tara si/sau a deseurilor introduse in tara in alte scopuri decat cel al eliminarii si care nu au putut fi utilizate in scopul pentru care au fost introduse. (2) TENTATIVA SE PEDEPSESTE!!!
Amenda de la 5.000 - 15.000 lei
Art. 17, alin. (1) Autoritatile administratiei publice locale au obligatia ca incepand cu anul 2012 sa asigure colectarea separata pentru cel putin urmatoarele tipuri de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla.
Art. 31, alin. (1) Autoritatile administratiei publice locale, potrivit prevederilor Art. 4, alin. (1) - (3) si Art. 20, au urmatoarele responsabilitati: a) Sa colecteze separat biodeseurile, in vederea valorificarii acestora; b) Sa trateze biodeseurile intr-un mod care asigura un inalt nivel de protectie a mediului; c) Sa foloseasca materiale sigure pentru mediu, produse din biodeseuri; d) Sa incurajeze compostarea individuala in gospodarii.
Art. 31, alin. (3) In cazul in care biodeseurile colectate separat contin substante periculoase, se interzice tratarea acestora in statii de compostare.
Art. 59 1. Autoriatile administratei publice locale, inclusiv a municipiului Bucuresti, au urmatoarele obligatii: A. La nivel de comune, orase si municipii, inclusiv la nivelul municipiului Bucuresti: a) Asigura implementarea la nivel local a obligatiilor privind gestionarea deseurilor asumate prin Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana; b) Urmaresc si asigura indeplinirea prevederilor din PJGD; c) Elaboreaza strategii si programe proprii pentru gestionarea deseurilor; d) Hotarasc asocierea sau cooperarea cu alte autoritati ale administratiei publice locale, cu persoane juridice romane sau straine, cu organizatii neguvernamentale si cu alti parteneri sociali pentru realizarea unor lucrari de interes public privind gestiunea deseurilor, in conditiile prevazute de lege; e) Asigura si raspund pentru colectarea separata, transportul, neutralizarea, valorificarea si eliminarea finala a deseurilor, inclusiv a deseurilor menajere periculoase, potrivit prevederilor legale in vigoare; f) Asigura spatiile necesare pentru colectarea separata a deseurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecarui tip de deseu, precum si functionalitatea acestora; g) Asigura informarea prin mijloace adecvate a locuitorilor asupra sistemului de gestionare a deseurilor din cadrul localitatilor; h) Actioneaza pentru refacerea si protectia mediului; i) Asigura si raspund pentru monitorizarea activitatilor legate de gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala. B. La nivel judetean si la nivelul municipiului Bucuresti: a) Elaboreaza, adopta si revizuiesc PJGD/PMGD; b) Coordoneaza activitatea consiliilor locale, in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean privind gestionarea deseurilor; c) Acorda consiliilor locale sprijin si asistenta tehnica in implementarea PJGD; d) Hotarasc asocierea sau cooperarea cu alte autoritati ale administratiei publice locale, cu persoane juridice romane sau straine, cu organizatii neguvernamentale si cu alti parteneri sociali pentru realizarea unor lucrari de interes public privind gestiunea deseurilor, in conditiile prevazute de lege; e) Analizeaza propunerile facute de consiliile locale, in vederea elaborarii de prognoze pentru refacerea si protectia mediului; f) Urmaresc si asigura respectarea de catre consiliile locale a prevederilor prezentei legi; g) Asigura monitorizarea activitatilor legate de gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala.
(2) Autoritatile administratiei publice locale a unitatilor administrativ-teritoriale si a municipiului Bucuresti aproba, prin hotarari ale consiliului local/judetean/general, masurile necesare pentru interzicerea abandonarii, aruncarii sau gestionarii necontrolate a deseurilor.
(3) Pentru deseurile generate in gospodariile populatiei, autoritatile administratiei publice locale a unitatilor administrativ teritoriale si a municipiului Bucuresti si, dupa caz, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara incheie contracte, parteneriate sau alte forme de colaborare cu persoanele juridice care preiau obligatiile producatorilor pentru fluxurile de deseuri reglementate prin acte normative care transpun directive individuale in vederea indeplinirii obiectivelor stabilite de acestea.