"Curiozitatea este una dintre caracteristicile permanente si certe ale unei minti viguroase". – Samuel Johnson
Stiati ca ... au aparut modificari privind regimul deseurilor prin intrarea in vigoare a Legii nr. 166/ 2017? Stiati ca ...
Producatorii si detinatorii de deseuri sunt obligati sa colecteze SEPARAT cel putin urmatoarele categorii de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla?
Autoritatile publice locale aplica, drept instrument economic, "plateste pentru cat arunci", in vederea stimularii colectarii separate a deseurilor de la populatie?
Operatorii economici care efectueaza operatii de colectare si transport de deseuri au obligatia sa livreze si sa transporte deseurile numai la instalatii autorizate pentru efectuarea operatiunilor de sortare, tratare, reciclare si depozitare?
Este obligatorie asigurarea evidentei cronologice a gestiunii deseurilor pentru fiecare tip de deseu, precum si a cantitatii, naturii si originii deseurilor si, dupa caz, a destinatiei, a frecventei colectarii, a mijlocului de transport si a metodei de tratare, respectiv operatiunii de valorificare sau eliminare a deseurilor, potrivit prevederilor in vigoare?
Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se realizeaza de comisari si persoane imputernicite din cadrul Garzii Nationale de Mediu, Garzilor forestiere, structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum si din cadrul autoritatilor administratiei publice locale si judetene?
Stiati ca ...
Sunteti obligat sa numiti un responsabil cu managementul deseurilor, instruit in acest sens (in caz contrar, amenda 15.000 - 30.000 de lei)?
Sunteti obligat sa clasificati deseurile pe care le produceti, indiferent de cantitatea lor, conform categoriilor legale din nomenclatorul de deseuri (amenda 15.000 - 30.000 de lei)?
Sunteti obligat sa valorificati deseurile si, pentru a asigura un grad inalt de valorificare, sa colectati separat deseurile din hartie, metal, plastic si sticla (amenda 20.000 - 40.000 de lei)?
Sunteti obligat sa predati separat deseurile din baterii si acumulatori, in vederea reciclarii (amenda 5.000 - 7.500 de lei)?
Sunteti obligat sa colectati separat, sa stocati si sa predati in vederea reciclarii uleiurile uzate (amenda 7.500 - 10.000 de lei)?
Sunteti obligat sa aveti contract cu un colector autorizat pentru fiecare dintre categoriile de deseuri pe care le generati?
Sunteti obligat sa mentineti evidenta lunara a deseurilor (chiar daca e pe zero!) si sa depuneti un raport anual centralizator la Agentia de Protectia Mediului de care apartineti?
Daca desfasurati activitati de tratare a deseurilor, sunteti obligat sa pastrati evidenta gestiunii deseurilor cel putin 3 ani (amenda 15.000 - 30.000 de lei)?